AktuelltDomarDO dömer ut ”Ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen”

DO dömer ut ”Ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen”

DO har bedömt att det handlat om ett missgynnande enligt Föräldraledighetslagen (1995:584) när ett företag, baserat i Stockholm, sagt upp en arbetstagare i samband med hans föräldraledighet. Företaget erläggs nu av DO att betala skadestånd till arbetstagaren för den kränkning han utsatts för samt den ekonomiska skada han lidit genom uppsägningen.

 

Arbetstagaren hade en tillsvidareanställning som säljkonsult på ett företag som arbetat med leveranser av mat i Stockholm stad. När arbetstagaren oväntat behövde ta ut föräldraledighet kallades han till ett möte med arbetsgivaren och fick beskedet att han skulle bli uppsagd om han inte omedelbart avbröt föräldraledigheten. Dagen efter mötet sades arbetstagaren upp på grund av arbetsbrist.

 

Företaget hävdade att uppsägningen inte hade haft samband med arbetstagarens planerade föräldraledighet. DO ansåg dock att sambandet mellan uppsägningen och arbetstagarens föräldraledighet var så pass tydlig att det fanns skäl att anta att arbetstagaren missgynnats på grund av sin föräldraledighet.

 

DO ansåg även att föräldraledighet är en så pass naturlig del av den enskilde arbetstagarens yrkesliv och även oväntad föräldraledighet ska arbetsgivaren förhålla sig till regelmässigt. Att en arbetstagare således sägs upp på grund av att hen använder sin föräldraledighet, ska ses som ett allvarligt övertramp av missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen enligt DO.

 

DO begär nu att företaget ska betala drygt 300 000 kronor i ersättning till arbetstagaren. Om företaget skulle motsätta sig att betala skadeståndet kommer DO att ta ärendet vidare till arbetsdomstolen.

 

PRO 2021/6

Relaterat

  • Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Målet AD 2023 nr. 71 behandlades frågan om ett förbud mot att bära slöja bedömdes vara diskriminering eller inte. I målet upplevde en arbetstagare sig diskriminerad på grund av religion och kön då hon av arbetsgivaren hindrades från att bära slöja, en muslimsk huvudduk, i tjänsten. Arbetsgivaren hänvisade till företagets neutralitetspolicy som förbjuder bland annat…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Detta är en granskning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier. Målet rör frågan huruvida de handlingar och beteenden som utförts utgör sexuella trakasserier, och om dessa trakasserier är något som arbetsgivaren kan hållas ansvarig för enligt diskrimineringslagen. Bakgrund S.Å. anställdes vid Nya Möllers Bageri & Konditori AB och påstår sig ha utsatts för sexuella…

  • Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Inledning Högsta domstolen kom i december med ett beslut rörande en elektronisk personalliggare som enligt lag ska finnas på byggarbetsplatser, och huruvida denna skulle göras tillgänglig för motparten vid en tvist. Högsta domstolen ändrade till viss del hovrättens domslut, och avgjorde, i enlighet med hovrätten att personalliggaren ska göras tillgänglig för motparten vid en tvist.…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev